Jorden har snudd!

Bla ned

Når du leser dette har vi passert årets høydepunkt! Klokken 00:03 i natt, 22. desember 2014, skjedde det. Solen snudde, og vi går igjen mot lysere tider her oppe i det kalde nord!

Hold dere fast folkens, vi går mot lysere tider, og før vi vet ordet av det er sommeren hos oss igjen!

Eller for å være pinlig nøyaktig, så er det jo egentlig ikke sånn at solen snur. Mer korrekt er det vel å si at vår utpost her oppe på toppen av den nordlige halvkule akkurat på dette tidspunktet har den største hellingsvinkelen bort fra solen. Men uansett, noen har snudd, vi eller solen, og vi går endelig mot lysere tider igjen!

Vendekretser-NODatoen for når dette skjer har variert litt opp gjennom tidene, men fra innføringen av den gregorianske kalenderen fra år 1582 har vintersolverv variert fra 20. til 23. desember. I vår levetid er det hovedsaklig 21. og 22. desember den store dagen har havnet på.

Det har vært mange tradisjoner og myter rundt vintersolverv. Det har alltid vært mildvær denne dagen (så også i år!). Til tross for at mange mente mildværet kom på grunn av all bakingen til jul denne dagen, var det også de som mente at dette ikke var dagen å bake på om baksten skulle smake godt. Tilsvarende var det viktig at juleølet skulle være ferdig før denne dagen, ellers kunne det forekomme at det satte seg solverv i ølet.

Uansett; personlig mener jeg at vintersolverv burde være en offentlig høytidsdag. Kanskje til og med offentlig flaggdag (en ganske kort en?). Med variasjonen av hvilken dag vintersolverv lander på, og med den betydningen solen har for oss her oppe i det nordlige hjørnet av verden burde vi kanskje markere alle de 4 dagene fra 20. til 23. desember! Hold dere fast folkens, vi går mot lysere tider, og før vi vet ordet av det er sommeren hos oss igjen!

 

Tags:

Submit a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *