Hvilken forskjell?

Bla ned

Jeg har de siste månedene fått mange spørsmål om hva jeg egentlig synes om Apple Watch – og joda – jeg begynner å like den.

Jeg har nå hatt klokken i snart 3 måneder, og må oppriktig innrømme at begeistringen og skepsisen begge har svinget litt om hverandre i disse månedene. La oss starte med begynnelsen først. Vi kan vel trolig alle være enig om at Apple har fått til noe spesielt rundt produktene sine. Når man først vet at det er noe nytt på vei og bestillingen er lagt stiger forventningene umiddelbart. Og når man pakker ut produktet har jeg fortsatt til gode å ikke sitte med en liten “wow-følelse”. Slik var det også med Apple Watch.

IMGB_3713

I det boksen glir opp på kjent Apple-vis stiger forventningen. Og begeistringen ble hos meg heller ikke noe mindre i det jeg for første gang gjør “pairingen” mot telefonen. Dette løses på elegant vis med å bruke kamera på telefonen mot et “organisk” bilde som kommer opp på klokken. I løpet av få minutter er klokken synkronisert og klar til bruk.

Deretter starter egentlig den første lille nedturen. Følelsen som traff meg når klokken først ble tatt i bruk kunne til forveksling minne om følelsen når jeg fikk den aller første iPhonen i slutten av 2007. Telefonen manglet en god del av funksjonaliteten man allerede var vant til fra andre telefoner (3G og MMS som de viktigste den gang), og den ga også i starten få fordeler i forhold til alternativene (rent bortsett fra at den var pen å se på, noe helt nytt, og alle ville teste med en viss form for nysgjerrighet og misunnelse (?)). Litt på samme måten opplever jeg Apple Watch fra dag 1. Den manglet noe av funksjonaliteten jeg har vært vant til fra andre klokken (batterikapasitet ut over 1 dag først og fremst), og samtidig flommet det liksom ikke over av nyttige app’er heller.

Men balansen i galskapen setter seg litt etterhvert. Det finnes nok av smarte utviklere der ute som jakter aktivt på den neste “killer-app’en” på Apple Watch, og allerede nå begynner jeg å finne nye bruksområder som gjør at ulempene i mine øyne allerede er overvunnet.

1) Boardingpass. Jeg reiser vanligvis med fly noen ganger i uken. SAS var veldig tidlig ute med app, og denne gjør at jeg til en hver tid har QR-koden på boardingpasset mitt håndleddet. Riktignok er det ikke alle scannere dette kan brukes på (vanskelig å komme under de manuelle scannerene med hele hånden), men på selvbetjente gater, adgang på Fast Track og Lounge osv fungerer det helt utmerket.

2) To-faktor autentisering. I jobben bruker vi en tofaktor-løsning som allerede har kommet med app for klokken. Dette gjør at jeg kan logge på med løsningen mens fortsatt telefonen ligger i lommen.

I tillegg til disse to app’ene kan jeg legge til at jeg også synes det er veldig praktisk å få varsel om og kjapt kunne lese meldinger i bilen mens telefonen ligger i lommen. De færreste “infotainmentsystemer” i biler håndterer SMS, Facebook-meldinger osv, og det KAN være kjekt å få med seg at noe skjer også når man kjører. På dette området er jeg litt spent på hvordan lovverket vil håndtere teknologien. Defineres smartklokker som en smarttelefon, eller er det faktisk greit etter lovens bokstav å “sjekke klokken” mens man kjører? Til alt overmål fungerer det faktisk relativt greit også å kunne svare på tekstmeldinger med stemmestyring så lenge det er relativt stille rundt meg – til og med på norsk.

I tillegg til dette fungerer jo selvsagt også treningsfunksjonene og aktivitetsmålingen på klokken greit nok – men så er vel ikke undertegnede kjent for å være mest opptatt av avanserte treningsformer. Her ser jeg også et potensiale for at integrasjon mot litt mer avanserte 3. parts app’er kan være med å gjøre disse funksjonene mer spennende i fremtiden.

Til tross for at jeg fortsatt etter 3 måneder innimellom glemmer å lade klokken om natten ser jeg nå at den på enkelte områder allerede er med å påvirke måten jeg utfører daglige aktiviteter. Og når det gjelder teknologi er det når teknologien virkelig påvirker måten vi lever livene våre i hverdagen at jeg blir interessert i teknologien i seg selv. Og med potensialet for kommende app’er i fremtiden på denne “dingsen” tror jeg faktisk at Apple igjen har gjort det – Apple Watch kommer nok til en viss grad til å påvirke måten mange av oss gjør våre ting i hverdagen!

Tags:

Submit a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *