Hjemmenettverk på 1-2-3

Bla ned

I alle år jeg har jobbet med nettverk har jeg fått spørsmål fra folk jeg har truffet på om hvordan de skal få et stabilt og godt trådløstnettverk hjemme. Mange har nok kanskje drømt om å kunne bruke produktene våre fra Aruba, men løsningene vi har hatt har nok for de aller, aller fleste blitt litt i overkant komplekse (og trolig for dyre også).

Men nå har det altså skjedd, Aruba har kommet med produkter som både er enkle å sette opp, samtidig som de gir deg fordelene av teknologien og kvaliteten vi kjenner fra før, og til en pris som passer perfekt inn også hjemme hos deg også meg. Produktene er faktisk så enkle å sette opp, at et lite “fenomen” som har fått navnet #arubainstantonchallenge har spredd seg i sosiale medier. På disse videoene har mennesker rundt om i verden lagd videosnutter der de skal sette opp et trådløst nettverk på kortere tid enn en ting de ellers gjør i hverdagen. Denne svenske varianten er jo litt festlig:

Jeg har droppet å koke egg, men for å vise hvor enkelt dette kan gjøres vil jeg illustrere under hvor enkelt det kan gjøres.

Når du har pakket opp aksesspunktet og koblet det til (du kan selvsagt bruke enten ekstern strømforsyning eller PoE), laster man ned appen Aruba Instant On og registrerer seg en konto. Alt av management på disse produktene ligger i skyen og er helt kostnadsfritt for brukeren.

Når dette er gjort er du bare noen få tastetrykk unna å gjøre ferdig oppsettet. Du må ta stilling til noen få parametre underveis:

  • Navnet på ditt trådløse nettverk (SSID)
  • Passord til dette nettverket (WPA2/WPA3)
  • Om du har en router fra din bredbåndsleverandør eller ikke (de aller fleste har dette, men aksesspunktene kan være en “virtuell router” hvis du ikke har det)
  • Til slutt gi et navn til din lokasjon
  • That’s it!!

Appen bruker selv bluetooth til å automatisk finne de nye aksesspunktene du ønsker å legge til, og du trenger ikke å gjøre annet enn å gå gjennom oppsettet og være i nærheten av aksesspunktet.

Når dette er gjort er nettverket oppe og klar til bruk. Appen kan i tillegg gi deg masse informasjon (om du ønsker å vite), og kan brukes uavhengig av om du er tilkoblet hjemmenettverket eller ikke siden all administrasjon gjøres i skyen.

I tillegg til mobil appen kan man også adminsitrere løsningen gjennom en egen webportal. Man kan også sette opp en ekstra administrator-konto til hver site, som gjør at man kan få “hjelp” med administrasjonen om ønskelig.

Selv om løsningen er enkelt i bruk, har den også alle nødvendige funksjoner både til hjemmebruk og til de aller minste bedriftene. Produktene er sertifisert av Wi-Fi Alliance, og prioriterer automatisk sanntidstrafikk som FaceTime, Skype etc. Aksesspunktene kan selvsagt kobles i “mesh” for god dekning i hele hjemmet. Et annet eksempel er også egen gjesteløsning som er enkel å sette opp for de som ønsker det.

Aruba Instant On finnes i 5 ulike modeller. En bord/vegg-modell (AP11D), tre vanlige innendørsaksesspunkter (AP11, AP12 og AP15) og en utendørsmodell (AP17).

Husket jeg å si at løsningen er rimelig? Et raskt prissøk på prisjakt.no viser at den rimeligste modellen (AP11) i skrivende stund kan kjøpes godt under 1000-lappen inkl. mva. Et lite tips på veien er at man passer på å kjøpe pakken som inneholder ekstern strømforsyning dersom man ikke planlegger å bruke aksesspunktene med PoE (R3J22A er varenummeret for AP11 inkl strømforsyning for oss i Europa, mens R2W96A leveres uten strømforsyning).

Skulle man lure på noe eller søke gode tips finnes det også et eget brukercommunity rundt Instant On. Her kan nok få hjelp til det aller meste.

Submit a comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *